Slajder oferta

twitter
linkedin

Pliki cookies

Ta strona używa plików cookies dla poprawnego funkcjonowania narzędzi. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookies na tej stronie, odwiedź naszą politykę prywatności

Akceptuję pliki cookies od tej strony

Schowaj

Prezentujemy w pełni recyklingowalne opakowania z polipropylenowej folii spienionej XPP przeznaczone do dań na wynos. Produkty od KGL, jako zamienniki opakowań ze spienionego polistyrenu EPS, są odpowiedzią na eko-wyzwania stawiane przed rynkiem spożywczym.

 

Trwa (r)ewolucja rynku opakowań do dań na wynos

Postępujące zmiany klimatu przyczyniły się do zwiększenia presji na ochronę środowiska. W tym celu systematycznie wprowadzane są nowe regulacje prawne mające na celu m.in. zmniejszenie generowania śladu węglowego czy ilości odpadów plastikowych w całej Unii Europejskiej. Jednym z eko-aktów jest Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904, zwana również Dyrektywą Single-Use Plastic czy Dyrektywą Plastikową, która dotyczy ograniczeń i obowiązków związanych z wprowadzaniem do obrotu i stosowaniem produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. Dokument UE został zaimplementowany do polskich przepisów Ustawą z dnia 14 kwietnia 2023 r. o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej oraz niektórych innych ustaw.

Co nowe prawo oznacza dla rynku gastronomicznego, producentów i dystrybutorów jednorazowych opakowań? Regulacje powodują, że od 24 maja 2023 r. w naszym kraju m.in. nie można korzystać z jednorazowych pojemników na żywność wykonanych z polistyrenu ekspandowanego czy należy pobierać opłaty za oferowanie nabywcom jednorazowych pojemników z tworzywa sztucznego na żywność. Wprowadzono również coroczną opłatę na pokrycie kosztów związanych z gospodarką odpadami powstałymi z tych opakowań.

 

KGL wspiera swoimi innowacjami branżę gastronomiczną

Od połowy bieżącego roku wykorzystywane przez gastronomię opakowania na żywność muszą spełniać najwyższe standardy bezpieczeństwa, nadawać się w 100% do recyklingu, i co istotne – być przystępne cenowo. Wprowadzane eko-regulacje oraz zakaz stosowania opakowań ze spienionego polistyrenu EPS przyspieszyły rozwój innowacyjnych produktów opakowaniowych.

– Jako KGL S.A skorzystaliśmy z tej szansy, którą dało producentom opakowań nowe prawo. Wprowadziliśmy na polski rynek w pełni recyklingowalne opakowania z polipropylenowej folii spienionej XPP przeznaczone do dań na wynos – mówi Lech Skibiński, Wiceprezes Zarządu KGL S.A. – Nowe produkty znakomicie wpisują się w zobowiązania prośrodowiskowe KGL, do których należą: rezygnacja ze struktur wielowarstwowych, zwiększenie udziału recyklatów, redukcja wagi opakowań i stosowanie materiałów biodegradowalnych.

KGL S.A. ma od lat świadomość, że środowisko naturalne to wspólne dobro, o jakie należy dbać m.in. na każdym etapie życia opakowań z tworzyw sztucznych. Wprowadzone Dyrektywą SUP przepisy prawa i eliminacja z obrotu opakowań z EPS, stają się więc znakomitym krokiem w kierunku ochrony naszej planety.

– Regulacje krajowe i unijne nie były zaskoczeniem dla KGL S.A., a szansą na rozwinięcie biznesu. W naszym Centrum Badawczo-Rozwojowym już od dawna pracowaliśmy nad nowoczesnymi materiałami, które pozwolą wytwarzać zrównoważone opakowania – wskazuje Lech Skibiński i podsumowuje: – Dziś jesteśmy w stanie zaoferować klientom z branży gastronomicznej w pełni recyklingowalne opakowania z polipropylenowej folii spienionej XPP przeznaczone do dań na wynos.

XPP 2

 

Dlaczego warto postawić na opakowania z XPP do dań na wynos od KGL?

Odbiorcami opakowań KGL z materiału na bazie spienionego polipropylenu XPP jest stale rozwijająca się branża gastronomiczna. Produkty zyskują na popularności wśród klientów, jak m.in. cateringi dietetyczne, food trucki, restauracje, stołówki pracownicze, czy tzw. dark kitchen, ze względu na bezpieczeństwo przechowywania, higienę użytkowania, możliwość pełnego recyklingu oraz cenę.

Opakowania z XPP od KGL do dań na wynos są niezwykle wytrzymałe pomimo zmniejszonej masy końcowej i naturalnie wodoodporne bez konieczności stosowania dodatkowych powłok. Zapewniają najlepszą w swojej klasie odporność na kwasy, zasady i gorące oleje występujące w wielu produktach spożywczych i sosach. Posiadają dobre właściwości termoizolacyjne – utrzymują temperaturę przechowywanej żywności, pozostając na zewnątrz chłodnymi w dotyku. Można podgrzewać je w mikrofalówkach.

Polipropylenowa folia spieniona XPP zastosowana przez KGL w opakowaniach do dań na wynos, będąc zrównoważonym zamiennikiem styropianu (EPS), charakteryzuje się minimalnym oddziaływaniem na środowisko. To materiał, który posiada niski ślad węglowy, w 100% nadaje się do recyklingu i tym samym wpisuje się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego.

Dużą zaletą menuboxów z XPP od KGL jest ich atrakcyjna cena. Standardowe dania obiadowe w usługach cateringowych mają zróżnicowane ceny, zaczynając się od kilkunastu złotych i sięgając nawet kilkudziesięciu złotych. Zakładając, że przeciętny koszt obiadu wynosi ok. 45 zł, to koszt opakowania wykonanego z XPP stanowić będzie jedynie ok. 2,6% całkowitego kosztu posiłku.

XPP 3

 

Opakowania z XXP to „must have” gastronomii

Zalety innowacyjnych opakowań od KGL z polipropylenowej folii spienionej XPP przeznaczonych do dań na wynos, już kilka miesięcy temu zachęciły hurtownie i sprzedawców detalicznych do wprowadzeniu ich do swojej oferty. Tym samym branża gastronomiczna jeszcze przed majem 2023 r. mogła odpowiedzieć na potrzeby środowiska, regulatora, ale też i klientów końcowych, stając się częścią zrównoważonego rozwoju. Obecnie jedno-, dwu- i trzyprzegrodowe w 100% recyklingowalne opakowania z XPP do dań na wynos od KGL, to „must have” każdej restauracji, stołówki pracowniczej, cateringu dietetycznego, food trucka czy ghost kitchen w Polsce.